A Földközi-tenger napsütéses szigetországa, Málta

Málta egy igen izgalmas történelmi múlttal rendelkező törpeország, mely három nagyobb és több kisebb szigetből áll. Már 7000 évvel ezelőtt is lakott volt. Az írott történelem előtti korokból származó emlékeken túl katedrálisok, középkori települések, a máltai lovagok öröksége erősen meghatározzák a szigetország kulturális atmoszféráját. 1964-ben nyerte el a függetlenségét Nagy-Britanniától, így a brit kultúra hatása egyértelmű, de a mediterrán életérzés is erősen meghatározó. 

Ha Máltára látogat, érdemes csillagtúrában gondolkoznia. A Premio Travel által szervezett máltai túra során betekintést nyerhet a Földközi-tenger törpeállamának lenyűgöző történelmi örökségébe és természeti kincseibe.

A főváros, Valletta

A 16. században a Jeruzsálemi Szent János Lovagrend, vagyis a Máltai Lovagrend által alapított város kb. 6000 fős lakosságú. Cirka kétszáz évig a lovagok irányították a szigetet, amelynek nyomai a mai napig láthatók a városban. A barokk Szent János Társkatedrális ad otthont számos Caravaggio-festménynek és flamand faliszőnyegnek. 

A Barrakka-kertekből lenyűgöző kilátás nyílik a Nagy Kikötőre. Nem érdemes kihagyni a Nagymesterek Palotáját, de a MUZA Művészeti Múzeumot sem, amely számos remekműnek ad otthont. Az Archeológiai Múzeumban pedig Málta őskori történelmével lehet megismerkedni.

Három Város - Vittoriosa, Cospicua és Senglea

A Három Városnak hívott települések mára teljesen egybeépültek. Vittoriosában érdemes megtekinthetjük a lovagok által használt nemesi házakat. A Senglea-kertből mesés körpanoráma tárul elénk. 

A Sant Angelo-erőd pedig többek között arról híres, hogy a Máltai Lovagrend akkori Nagymestere innen szorította vissza a törököket, amikor azok 1565-ben megpróbálták bevenni a szigetet.

Málta városának látképe - TWN

Mdina és környéke

A sziget középső részén elhelyezkedő egykori főváros fenséges bástyái csodás kilátást biztosítanak. A Csendes Városként is emlegetett Mdina számtalan barokk és szicíliai-normann épületnek és palotának ad otthont.

A Mdinától délnyugatra található Dingli sziklákról pazar kilátás nyílik a Földközi-tengerre. A Verdala Palota közelében lévő Buskett-kertet az egykori Nagymesterek nyári palotájaként használták. Manapság Málta elnöke szokta itt tölteni szabadidejét. Érdemes még megtekinteni az Elnöki Palota közelében található San Anton botanikus kertet is.

Gozo-sziget 

A szigetcsoport második legnagyobb tagján található Ggantija, a világ egyik legősibb, szabadon álló építménye. Victoria citadellája mellett a Xlendinél lévő fjordszerű öblöt nem lehet kihagyni. A sziget egyébként csipkéiről és kötött ruháiról ismert még.

A fentebb felsorolt látnivalók csak a jéghegy csúcsát jelentik. Természetesen számtalan szabadidős program és tevékenység várja még az ide látogatókat. A hajós utazások és tengerparti pihenések mellett még mindenképpen érdemes megismerkedni a máltai gasztronómia remekeivel is!

24 óra