Milyenek a jó konyhai lábasok és szűrők?

Akár az otthoni háztartásról van szó, akár egy nagykonyháról, a lábasok kiemelkedő szerepet látnak el benne. Ezekből többre is szükség van, hiszen az egyes ételeket különböző fajta edényben lehet elkészíteni. Más étel készül egy magas és más egy alacsony falú lábasban, a kinti főzés fontos kellékéről, a bográcsról nem is beszélve! A szűrők is lényeges elemei a főzésnek, hiszen nagyon sokféle konyhai művelet során használhatjuk, sőt, nem is helyettesíthetőek mással!

Milyen lábasok vannak?

A Gasztronagyker.hu oldalán a lábasok online is megvásárolhatók, ez pedig megkönnyíti a vendáglátósok és a háziasszonyok dolgát is. A webshopokban ugyanis fel van tüntetve minden lábas anyaga, mérete, főbb jellemzői, ezért könnyen ki lehet választani azt a terméket, amelyikre szükségünk van. A lábasokat osztályozhatjuk anyaguk, jellegük, űrtartalmuk és funkciójuk alapján, ezért mindenképpen be kell szerezni azokat, amelyeket az ételek főzéséhez használni fogunk.

A rozsdamentes acél és az öntöttvas lábasok

A rozsdamentes acél lábas egy nagyon tartós anyag, a 18/10 acélból készült változat ráadásul saválló is. Előnyös tulajdonságai közé tartozik a strapabíróság, az, hogy mosogatógépben mosható és indukciós tűzhelyen is használható. Háromrétegű alja egyenletesen oszlatja el a hőt, így az étel nem fog benne leégni. Az öntöttvasból készült zománcozott lábasok érzékenyebbek, mivel a zománc könnyebben megsérül, azonban ezek is használhatók mindenféle tűzhelyen.

Bogrács – a kinti főzéshez nélkülözhetetlen

A bogrács és a bográcstartó mindenféle szabadban készített étel számára ideális, az ebben készült étel íze sokkal intenzívebb, különlegesebb, hiszen a fából rászálló füst jellegzetes aromát ad neki. Sokféle méretben kapható, attól függően, hány ember számára szeretnénk ételt készíteni.

A szűrőkből többféle van, mint gondolnánk!

Amikor a konyhai szűrő funkciójára gondolunk, általában csupán a tésztaszűrő és a teaszűrő ugrik be hirtelen. Azonban ezeken kívül gondolni kell például a gyümölcsmosó, tojásmosó szűrőre, a spiccszűrőre, a szűrődézsára, de ne feledjük a rizsfőző golyót, a fritőzkosarat vagy a szűrőlapátot sem!

A spiccszűrők és a passzírozófa

A spiccszűrőket használhatjuk passzírozásra, ez akár gyümölcsök, főtt zöldségek, krémlevesek vagy halászlé esetében is remek választás. A dézsa kialakítású termékek előnye, hogy nem szükséges őket tartani, ezáltal mindkét kezünk szabadon marad.

A szűrő kiválasztása

Mindig az adott művelethez legjobban passzoló szűrőt érdemes használni, a fémszűrők a levesek, például a húsleves szűrésére is ideálisak. A nyeles szűrők esetében a fából készült nyél nem fog felmelegedni, ezáltal nem égeti meg a kezet. A vendéglátóipari konyhában nagy igénybevételnek kitett eszközök esetében a dupla hálós, erősített szűrők használata ajánlott.

A konyhában használható számtalan eszköz beszerzése hosszadalmas lehet, azonban a webshopok lehetővé teszik azt, hogy otthonunk kényelméből válogassuk össze a szükséges termékeket. Érdemes élni ezzel a lehetőséggel!

24 óra