Kikerülhető hibák a mezőgazdasági adminisztrációban

A mezőgazdasági tevékenységünk során sokféle előírást teljesíteni kell ahhoz, hogy 100%-ban hozzájuthassunk a támogatásokhoz. Több esetben egy-egy ilyen kötelezettség apróságnak tűnhet, pedig rengeteg múlhat rajta. Probléma esetén azt is mérlegelik a hatóságok, hogy szándékos mulasztás történt-e vagy csak gondatlanság. Utóbbi esetben 3%, előbbinél akár 30% is lehet a csökkentés a támogatás összegéből. Létezik automatikus szándékossági meg nem felelés is akkor, ha már harmadik alkalommal történt gondatlanság.

Mezőgazdasági permetezés

Ne bízd a véletlenre, sokszor nagyon aprólékos munkáról van szó. Nagy terhet vehet le a válladról, ha hozzáértő szakemberekhez, például a Morva Növénydokihoz tartozik a gazdaság adminisztráció. Vegyük sorra milyen hibákat véthetünk!

Permetezési napló hiánya

Akár igényelsz támogatást, akár nem, permetezési naplót vezetned kell, ha növényvédelmi tevékenységet végzel. Ha bármilyen szubvencióban részesülsz, akkor pedig arra is ügyelned kell, hogy hiánytalan legyen az adminisztráció.

Mivel ezeket elektronikusan kell rögzíteni, egy ellenőrzés során könnyen fény derülhet a hibára. Ezt ne várd meg! Ha gondatlan meg nem felelésről van szó, akkor 1%, szándékosságnál 15% lehet a szankció a teljes támogatás összegére vonatkozóan.

Ha nincs tápanyag-gazdálkodási terv

Amennyiben nitrátérzékeny területen gazdálkodsz, 5 évnél nem régebbi tápanyag-gazdálkodási tervvel kell rendelkezned, mielőtt műtrágyát alkalmazol. Fontos, hogy mindezt talajlaboratóriumi eredményekre alapozd.

Magát a munkatervet fel kell tölteni az elektronikus gazdálkodási naplóba is. Ha mulasztasz, azzal kell számolnod, hogy a támogatás csökkentése hasonló mértékű lesz, mint a permetezési naplónál.

A nitrát rendelet és minimális talajborítottság mellőzése

A nitrátérzékeny területeken november 30. és február 15. között nem végezhetsz tápanyag-utánpótlási munkákat. Azonban kalászosok esetében már február 1-jétől lehetséges a fejtrágyázás, amennyiben szükséges. A megvonás 3% gondatlan meg nem felelés esetén, szándékosságnál pedig 20% a teljes támogatásból.

Könnyen hibázhatunk például akkor is, ha az e-naplóba olyan műveletet viszünk fel, ami automatikusan megszünteti a talajborítottságot. Tegyük fel, hogy középmély lazítást rögzítesz, mely után 30 napon belül vetésnek kell következni. Ha ez nem történik meg, akkor szankció szabható ki. Ennek mértéke gondatlanság esetén 3%, szándékosságnál pedig 20-30% közötti lehet.

Vízvédelmi sávok mellőzése

Sem növényvédelmi tevékenység, sem tápanyag-utánpótlás nem végezhető vízvédelmi sávok területén. Ez abban az esetben mellőzhető, ha az itatóhoz közlekedő állatok elhullajtott trágyájáról van szó. Gondatlanságnál 1-3% között, szándékosság esetén 15-20% között mozoghat a támogatás csökkentésének mértéke.

A fentiek jól mutatják, hogy egy-egy kisebb hiba is mekkora problémát okozhat. Ha nincs elég időd vagy kapacitásod a gazdasági adminisztrációra, akkor kérd mezőgazdasági szaktanácsadók segítségét, megéri!

24 óra