5 étel, amit sosem szabadna mikróban újramelegíteni! Sokan mégis csinálják

Alapvetően egy mikrohullámű sütő alaposan megkönnyíti az életünket, de van néhány íratlan szabély, amit érdemes betartanunk.

Nagyon kevesen tudják például, hogy akadnak olyan ételek, amelyeket nem szabad mikróban melegítenünk, ugyanis akár ételmérgezést is okozhatnak így. A femina.hu most összeszedte azt az öt ételt, amelyekre különösen oda kell figyelnünk, és kerülnünk velük a mikrózást.

Sokan ugyanis nem tudják ezt! Íme a lista!

A burgonyát számos módon el lehet készíteni és általában az ember többet is csinál, mint amennyi hirtelen el is fogy. Szobahőmérsékleten a krumpli nagyonhamar baktériumteleppé válhat, és a mikrózás sem segít rajta. Mielőbb tegyük hűtőbe.
  • Ha hűtőben tároltuk, egy alkalommal még biztonságosan melegíthetjük mikróban a csirkehúst. De csak akkor, ha egyenletesen melegíti fel az ételt. Egyébként a húson maradhatnak baktériumok. Ha ksz a sült csirke, a legjobb, ha hideg salátába tesszük.
  • Annyi gombát készítsünk, amennyi el is fogy az étkezés alatt. Ha újramelegítjük, könnyen gyomorpanaszokat okozhat. Ha huzamosabb ideig marad szobahőmérsékleten, az tovább növeli az ételmérgezés kockázatát. Így a baktériumok gyorsabban szaporodnak rajta.
  • Ha túlhevítjük az olajat, karcinogén hatású bomlástermékek keletkezhetnek. Így soha ne melegítsük füstölésig, és lehetőleg egyszer süssünk benne. A mikró hasonlóan működik, az egészségre káros vegyületek száma magas hőmérsékleten tovább nő.
  • Szobahőmérsékleten nagyon gyorsan romlik meg a rizs, így érdemes előre kiszámolni, mennyi fogyhat majd az étkezésnél. A baktériumok egy pillanat alatt lepik el, és a mikró sem tehet ellenük. Ha marad a riszből, inkább azonnal hűtsük le.

24 óra